Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че дълбоките разделения между САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп и техните европейски съюзници няма да изчезнат и няма сигурност, че трансатлантическите отношения и техният военен алианс ще оцелее.

В противовес на откритата провокация на Тръмп спрямо германския канцлер Ангела Меркел относно проблема с имиграцията и изпитваните от нея вътрешни трудности в управлението заради това, Столтенберг призова всички страни членки на НАТО да работят за избягване на катастрофално разпадане на единството на Запада.

Тръмп плете интриги: Германците се обръщат срещу правителството си

Тръмп плете интриги: Германците се обръщат срещу правителството си

Заради нарастващия проблем с мигрантите

В статия за британския в. "Гардиън", генералният секретар на НАТО признава, че "облаците на политическата буря" оказват натиск върху отношенията, които обвързват съюзниците от НАТО. Но, в апел към лидерите преди срещата на върха на военния алианс през юли, бившият премиер на Норвегия изтъква, че "въпреки че различията продължават, ние трябва да ограничим всякакво отрицателно въздействие върху нашето сътрудничество в областта на сигурността".

Столтенберг пише: "Откакто алиансът беше създаден преди почти 70 години, хората в Европа и Северна Америка се радват на безпрецедентен период на мир и просперитет. Но, на политическо равнище, отношенията, които ни обвързват, са обтегнати. Съществуват реални различия между САЩ и други съюзници по въпроси като търговията, климатичните промени и ядреното споразумение с Иран.

Тези разногласия са реални и няма да изчезнат за една нощ. Всъщност никъде не е писано, че трансатлантическата връзка винаги ще процъфтява. Това обаче не означава, че нейното разпадане е неизбежно. Можем да я поддържаме и всички взаимни ползи, които произтичат от нея."

Коментарите на Столтенберг идват в момент на крайно напрежение сред държавните ръководства на западните сили.

Тръмп: САЩ не са мигрантски лагер

Тръмп: САЩ не са мигрантски лагер

Не се извиняват за разделените семейства заради миграционната реформа

В стремежа си да защити политиката на администрацията си да разделя деца от техните родители на границата на страната, Тръмп предприе мощна атака срещу Меркел и ЕС вчера, оприличавайки Европа на "мигрантски лагер", като твърди, че "хората в Германия се обръщат срещу своето държавно ръководство, като миграцията разтърсва вече отслабената коалиция в Берлин".