Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг скоро ще посети Турция, за да обсъди членството на Швеция в Алианса, съобщава "Ройтерс".

Визитата му ще бъде опит за финализиране на процедурата, която беше отложена поради възражения от страните членки на НАТО Турция и Унгария.

По време на двудневна среща на външните министри на НАТО в Осло Столтенберг заяви, че по-рано тази седмица е разговарял с Реджеп Тайип Ердоган, който през уикенда беше преизбран за президент на Турция.

"Ще пътувам до Анкара в близко бъдеще, за да продължа с обмислянето на възможностите как да осигурим възможно най-бързото присъединяване на Швеция", посочи той.

Швеция няма план Б за НАТО, надява се на членство през юли

Швеция няма план Б за НАТО, надява се на членство през юли

Страната все още се надява да се присъедини към Алианса на срещата на върха във Вилнюс

След като изборите в Турция приключиха и Ердоган спечели още един мандат като държавен глава, някои външни министри на НАТО изразиха оптимизъм, че Анкара вече ще оттегли възраженията си срещу кандидатурата на Стокхолм да се присъедини към военния съюз.

"След като изборите в Турция приключиха, е важно страната да продължи процеса на ратификация", коментира финландският външен министър Пека Хаависто.

Турция ратифицира присъединяването на Финландия към НАТО през март. Тя обаче все още има възражения по отношение на Швеция и обвинява Стокхолм, че дава убежище на членове на екстремистки групировки, които счита за терористи.

С нов закон Швеция се надява Турция да я пусне в НАТО

С нов закон Швеция се надява Турция да я пусне в НАТО

Нов подход на Стокхолм към терористичните групировки

Няколко външни министри все пак изразиха увереност, че Швеция може да се присъедини към Алианса преди или по време на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс през юли.

"Има много големи очаквания, че шведското знаме ще бъде издигнато (във Вилнюс)", отбеляза литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

На свой ред Швеция отново подчерта, че е изпълнила всички поставени условия, за да стане член на военния съюз.

"Изпълнихме всички наши ангажименти. Време е Турция и Унгария да започнат ратификацията на членството на Швеция в НАТО", настоя шведският външен министър Тобиас Билстрьом.

Столтенберг потвърди, че целта е приемане на Швеция в НАТО до лятната среща на върха

Столтенберг потвърди, че целта е приемане на Швеция в НАТО до лятната среща на върха

Алиансът ще защити Швеция, ако е необходимо, дори ако тя официално не е член