Полша трябва да подготви своите войници за мащабен конфликт, заяви началникът на Генералния щаб на полските въоръжени сили в сряда, като страната увеличава броя на войските по границите си с Русия и Беларус. Отношенията на Полша с Русия и нейния съюзник Беларус се влошиха рязко, след като Русия нахлу в съседна Украйна на 24 февруари 2022 г., предава Ройтерс.

"Днес трябва да подготвим нашите сили за мащабен конфликт, а не за асиметричен тип конфликт," заяви генерал Вислав Кукула на пресконференция. Той подчерта, че това налага намирането на добър баланс между мисията по охраната на границата и поддържането на интензивно обучение в армията.

Заместник-министърът на отбраната Павел Бейда съобщи, че от август броят на войниците, които охраняват източната граница на Полша, ще бъде увеличен от 6,000 на 8,000, като ще има допълнителен резерв от 9,000 войници, които могат да бъдат мобилизирани в рамките на 48 часа.

Полша прави необходимото, за да разреши мигрантската криза на границата с Беларус

Полша прави необходимото, за да разреши мигрантската криза на границата с Беларус

Това заяви заместник-министър на отбраната на Полша

През май Полша обяви детайли на програмата "Източен щит" на стойност 10 милиарда злоти (2,5 милиарда долара), която има за цел укрепването на защитата по границата с Беларус и Русия, като плановете трябва да бъдат завършени до 2028 г.

Полша увеличи разходите за отбрана на повече от 4% от БВП тази година в отговор на руската инвазия в Украйна. Кукула също така заяви, че високият интерес от кандидати за присъединяване към армията поставя дилема дали да приемат повече новобранци от планираното, за сметка на закупуването на военно оборудване.

Броят на въоръжените сили на Полша възлиза на около 190,000 души в края на миналата година, включително сухопътни, въздушни, военноморски, специални сили и териториални отбранителни сили. Полша планира да увеличи този брой до 300,000 войници в рамките на няколко години.

Полската армия ще е най-силната в Европа до 2 години

Полската армия ще е най-силната в Европа до 2 години

Полша очаква своите F-35 и танкове Abrams от САЩ и да възпира агресора