Германия се извини за използването на емотикон с леопард в подигравка спрямо руския министър на външните работи Сергей Лавров в Туитър, с която обаче обиди някои африканци, съобщава "Асошиейтед прес".

Германското външно министерство се пошегува с руския първи дипломат по време на обиколката му в Африка, като написа в официалния си акаунт в социалната мрежа, че той не е там да търси леопарди, а се опитва да оправдае руската инвазия в Украйна.

Постът и използваният емотикон са заигравка с решението на Германия да изпрати някои от модерните си танкове "Леопард 2" на Украйна, за да ѝ помогне във войната срещу Русия.

Длъжностно лице от Африканския съюз обаче се засегна и отбеляза, че по този начин Африка се представя единствено като континент на дивите животни.

В отговор под публикацията на германското ведомство Ебба Калондо, говорителка на председателя на Африканския съюз Муса Факи Махамат, запита дали Африка, нейните жители и дивата природа са "просто шега за тях".

Външната политика не е шега и не бива да се използва за трупане на евтини геополитически точки, допълни тя.

Впоследствие германското външно министерство се извини и поясни, че публикацията не е целяла да обиди никого, а по-скоро е била опит "да покаже лъжите, които Русия използва, за да оправдае войната срещу Украйна".

Тази седмица Лавров посети Република Южна Африка, Есватини, Ангола, а днес пристигна и в Еритрея. В Африка той повтори твърденията си, че САЩ и западните им съюзници използват Украйна като инструмент за "хибридна война" срещу Русия.

Редица африкански държави все още поддържат исторически отношения с Москва. ЮАР бе една от държавите, които ООН миналата година се въздържаха да гласуват за осъждане на руската инвазия. Еритрея гласува срещу решението заедно с Русия, Беларус, Северна Корея и Сирия.

Официално: Германия дава 14 танка "Леопард" на Украйна

Официално: Германия дава 14 танка "Леопард" на Украйна

Скоро трябва да започне и обучението на украинските войници