Шест държави се обявиха за удължаване на граничния контрол в рамките на Шенген.

Австрия обяви, че е в преговори с ЕС за удължаване на граничния контрол, въведен миналата година, за да помогне за спиране на миграционния поток. „Мога да потвърдя, че имаме дискусии с Европейската комисия и нашите европейски партньори за това”, заяви пред Агенция „Франс прес” говорителят на вътрешното министерство.

Потвърждението идва, след като германски медии съобщиха, че няколко държави членки на ЕС настояват Брюксел да удължи временния контрол в Шенгенската зона с най-малко шест месеца.

ЕС разреши на членовете на блока да въведат ограничения, след като стотици хиляди мигранти и бежанци започнаха да минават от Гърция към Западна и Северна Европа миналия септември.

Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия и Швеция ограничиха преминаването през границите си.

„Ние ви молим да направите предложение, което да позволи онези държави членки, които сметнат за необходимо или да удължат, или да въведат временен граничен контрол в рамките на Шенген от 13 май”, написали шестте държави в писмо до ЕС, според германския вестник „Ди Велт”.

Източник, близък до германското правителство, съобщи за АФП, че писмото ще бъде изпратено в понеделник.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер също потвърди, цитиран от „Ройтерс”, че Германия ще поиска ЕК да разреши удължаване на временния граничен контрол в Шенгенската зона след средата на май.