Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува публичното надпреварване между някои страни за това кой може да достави повече и по-добри оръжия на Украйна, съобщава "Ройтерс".

По негови думи подобно поведение накърнява единството между съюзниците.

"Ние запазваме и укрепваме това единство, като първо подготвяме поверително решенията и едва след това ги обявяваме", посочи Шолц пред долната камара на парламента, визирайки сътрудничеството си с президента на САЩ Джо Байдън относно решението за доставка на танкове за Украйна.

Германия дава 178 танка "Леопард" на Украйна, но най-рано през 2024 г.

Германия дава 178 танка "Леопард" на Украйна, но най-рано през 2024 г.

Федералният съвет за сигурност одобри износа на бронираните машини

"Това, което вреди на нашето единство, е публичното надпреварване да се надминем един друг по линията на: бойни танкове, подводници, самолети - кой иска повече?", отбеляза той.

На 25 януари германското правителство официално обяви, че ще изпрати 14 танка "Леопард 2" на Украйна и потвърди разрешението на други съюзнически държави да изнасят тези бронирани машини.

От своя страна Кремъл предупред за възможна ескалация на войната заради "изключително опасното" решение на Берлин.

От месеци Украйна призовава Запада да ѝ изпрати основни бойни танкове, които биха дали на силите ѝ огнева мощ, защита и мобилност, за да пробият руските отбранителни линии и да преминат през окупираните от нашествениците територии.

Двадесет армии по целия свят разполагат с "Леопард", които са германско производство.

Германия въоръжава приоритетно Украйна 

Германия въоръжава приоритетно Украйна 

Политика на Берлин