Миналата година Германия стартира стратегия за "намаляване на риска" спрямо Китай. В събота обаче канцлерът Олаф Шолц отива на посещение с висок залог в азиатската страна - той се надява да укрепи връзките в деликатен момент със САЩ и ЕС, които заплашват да ударят китайски стоки със субсидии, съобщава "Ройтерс".

Германската икономика е в застой и нейните компании настояват за по-справедлив достъп до китайския пазар, който според тях все още е силно дискриминационен в полза на местния бизнес въпреки обещанията за обратното.

Същевременно Китай вероятно ще притисне Берлин да не възприема мерките, които Европейският съюз заплаши, че ще предприеме срещу неговите автомобили и оборудване за соларни и вятърни паркове, които според Брюксел се продават на пазара на ЕС на твърде ниски цени.

Икономиката на Китай също изпитва трудности. Предприятията в страната са обвинявани, че произвеждат повече стоки, отколкото могат да продадат на местно ниво.

Германските инвестиции в Китай достигнаха нов връх

Германските инвестиции в Китай достигнаха нов връх

Китай остава най-важният търговски партньор на Германия за осма поредна година

Визитата на Шолц е белязана и от възможността за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом, който заплаши да повиши търговските мита за всички страни, включително Германия.

При тази перспектива американската помощ за Киев изглежда по-несигурна, поради което Шолц вероятно ще притисне Китай за подкрепата му за руската военновременна икономика, докато руските сили продължават да нападат украинските градове две години след началото на войната.

При предишно посещение в Китай през 2022 г. германският канцлер обяви, че е опитал да убеди президента Си Дзинпин да предупреди Русия да не използва ядрени оръжия.

"Европейците спешно трябва да изяснят как могат да се позиционират като полюс между САЩ и Китай и да не бъдат смазани между техните конфликти", заяви Максимилиан Бутек, ръководител на Германската търговска камара в Източен Китай.

"Все още няма решение как да защитите собствения си пазар, без в същото време да рискувате да изоставите бизнеса си в Китай".

Правителството на Шолц започна да се притеснява от обвързването на Германия с китайската икономика, след като инвазията в Украйна разкри зависимостта на Европа от износа на руски газ и изостри кризата с разходите за живот.

Си Дзинпин: Китайско-германското сътрудничество стана по-солидно и динамично

Си Дзинпин: Китайско-германското сътрудничество стана по-солидно и динамично

Китайският президент проведе видео разговор с Олаф Шолц

Три проучвания, публикувани от германски институции тази седмица, открояват други германски опасения.

Едното показа, че близо 2/3 от компаниите се чувстват дискриминирани на китайския пазар, като възходът на местните фирми изяжда печалбите и пазарния дял.

Друго изследване изчислява, че субсидиите на Китай за неговите фирми варират между три до девет пъти повече от тези в други страни от ОИСР, като САЩ или Германия.

Същевременно усилията на германската икономика да се диверсифицира от Китай са разпокъсани, както става ясно от трето проучване, а други мерки, като действията на Берлин да ограничи използването на оборудването на Huawei от немските мрежи, още не са се осъществили.

През юли миналата година правителството на Шолц изготви стратегически документ от 64 страници, очертаващ нарастващата самоувереност на Китай, "нечестните практики" и рисковете за веригите за доставки при потенциален конфликт с Тайван.

Германският канцлер ще е на посещение в Китай от 14 до 16 април, потвърди и китайското външно министерство.

Германия прие нова стратегия спрямо Китай

Германия прие нова стратегия спрямо Китай

Германия се нуждае от Китай, но и Пекин се нуждае от Европа