Германският финансов министър отхвърли призива за тежко наказание и налагане на тежки санкции срещу Будапеща заради конфликта, разразил се между унгарските власти и европейските институции в Брюксел заради отказа им да приемат мигранти и бежанци съгласно квотното разпределение на Европейската комисия, съобщава "Политико".

Европейският съюз трябва да полага усилия да не влошава допълнително отношенията със страните, които се противопоставят на политиката за бежанците, коментира Шойбле пред германски вестник.

Той отхвърли орязването на еврофондовете за Унгария, като коментира: "Би било умно да не се излиза с големите оръжия веднага." Според него ЕС трябва да намери "правилната комбинация от последователност и търпение".

Меркел нападна Унгария за мигрантите

Меркел нападна Унгария за мигрантите

Запитана дали това означава, че Унгария трябва да напусне ЕС

По-рано този месец Съдът на ЕС отхвърли жалбата на Унгария и Словакия срещу политиката на ЕС за разселване на мигранти и бежанци, поддържайки правото на Европейската комисия да задължава страните членки да приемат мигранти и бежанци. Будапеща отхвърли решението на съда, предизвиквайки ужас в Брюксел и някои европейски столици.

Германският канцлер Ангела Меркел зае по-твърда позиция по-рано тази седмица, като нарече позицията на Будапеща "неприемлива".

Запитана дали отказът на Унгария означава, че трябва да напусне ЕС, Меркел отговори, че въпросът "засяга един от основните въпроси на Европа, защото Европа е, за мен, общо пространство на справедливост. Ще трябва да говорим за това по време на Европейския съвет през октомври".

ЕС може да налага на държавите членки квоти за прием на бежанци

ЕС може да налага на държавите членки квоти за прием на бежанци

Съдът на ЕС отхвърли окончателно жалбите на Словакия и Унгария