Русия няма нужда да използва ядрени оръжия в Украйна. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу в своя реч по време на Московската международна конференция по сигурността, съобщава "Ройтерс".

Той посочи, че украинските военни операции са планирани от Съединените щати и Великобритания, както и че НАТО е увеличил разполагането на войските си в Източна и Централна Европа "неколкократно".

Позовавайки се на новия договор START, Шойгу подчерта, че преговорите за разширяване на споразумението са "двупосочна улица" и ситуацията около договора за контрол на ядрените оръжия между САЩ и Русия "не е лесна".

ISW: Путин може да използва ядрено оръжие в Украйна

ISW: Путин може да използва ядрено оръжие в Украйна

Целта е да се спре контранастъплението на Киев

Миналата седмица Игор Вишневецки, заместник-директор на Департамента за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство заяви, че САЩ трябва да изтеглят ядрените си оръжия от трети страни

Преди това президентът на САЩ Джо Байдън призова Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия, като каза, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

В изявление американският лидер повтори, че администрацията му е готова "експедитивно да преговаря" за замяна на договора СТАРТ, ограничаващ междуконтиненталните ядрени сили в Съединените щати и Русия, който трябва да изтече през 2026 г.

Изявлението на американския президент бе посрещнато от Москва с пренебрежение.

Самолети от ядрената триада на Русия са на маневри

Самолети от ядрената триада на Русия са на маневри

Москва показва мускули