Бойните действия в районите на Артемьовск (Бахмут) и Угледар на територията на Донецката народна република се развиват успешно, а в резултат на руското настъпление в Донецка и Запорожка област са освободени седем населени места, включително Соледар, Клещеевка, Подгорное, Краснополе, Благодатное, Лобково, както и Николаевка.

Това докладва министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Министърът предупреди, че доставките на западни нападателни оръжия за Киев въвличат страните от НАТО в конфликта и могат да доведат до "непредсказуемо ниво на ескалация". Междувременно руските военни "продължават да унищожават" доставените оръжия както на линията на съприкосновение, така и по пътя към нея, добави Шойгу на съвещание на военното ведомство. ТАСС не посочва форматът на заседанието, нито участниците в него.

От Сергей Шойгу накратко:

За хода на операцията

Само през януари Украйна е загубила над 6500 души, 26 самолета и седем хеликоптера, 341 бронирани машини и 40 гранатомета, както и 208 безпилотни летателни апарата: "Въпреки безпрецедентната военна помощ от западните държави, врагът търпи значителни загуби", твърди Сергей Шойгу.

Относно доставките на оръжие за Киев

САЩ и техните съюзници се опитват да удължат конфликта колкото се може повече, затова снабдяват Киев с "тежки нападателни оръжия" и открито призовават за завземане на руска територия. "Всъщност подобни стъпки въвличат страните от НАТО в конфликта и могат да доведат до непредсказуемо ниво на ескалация.

Междувременно руските войски "продължават да унищожават всички оръжия и оборудване, доставени на Киев, както по маршрутите на доставките им, така и на бойните позиции".

За ударите на Украйна срещу цивилни граждани

Киев, "осъзнавайки, че няма да е възможно да победи Русия по военен път", прибягва до сплашване на жителите на новите руски региони: "Украинските въоръжени сили нанасят удари по жилищни райони, болници, места, където се събират цивилни граждани, и извършват терористични актове в държавни и социални обекти.

Отказът от предложението на Русия за прекратяване на огъня на Коледа говори за "варварската природа на украинското ръководство". През този период украинските военни са извършили над 550 артилерийски и минометни атаки, които са били потушени с ответен огън.

Руските въоръжени сили ще продължат да "осигуряват безопасността на руските граждани в новите региони и да защитават народа на Украйна от геноцида на киевския режим".

Украйна опровергава "Вагнер" - отблъснала атаката край Благодатне

Украйна опровергава "Вагнер" - отблъснала атаката край Благодатне

Преди това бойците на Пригожин обявиха, че са поели контрол над селото