Русия засили военните си сили в северната и западната част на страната, за да се противопостави на това, което Москва възприема като натрупване на сили на НАТО близо до Русия, каза във вторник министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от "Ройтерс".

В отговор на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Финландия се присъедини към НАТО, а Швеция е на път да го направи. Тази седмица НАТО провежда военно учение, наречено Nordic Response 2024, което според него ще включва повече от 20 000 войници в Норвегия, Финландия и Швеция и ще се фокусира върху колективната отбрана.

"На фона на натрупването на военния потенциал на НАТО в близост до руските граници, разширяването на алианса чрез присъединяването на Финландия, а в бъдеще и на Швеция, ние предприехме стъпки за укрепване на групировките на войските на север. западни и западни стратегически направления", каза Шойгу пред висши генерали, без да дава подробности.

Войната в Украйна предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Русия със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. и президентът Владимир Путин предупреди Запада, че рискува да провокира ядрена война, ако западни войски бъдат изпратени да воюват в Украйна.

По време на конференцията за Украйна в Париж, Макрон нарисува мрачна картина на Русия, чиито позиции според него се "втвърдяват" както у дома, така и на бойното поле.

Впоследствие обаче генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заедно с няколко европейски страни и САЩ, изключиха подобен сценарий.

На свой ред Москва предупреди, че евентуалното намесване на Запада в конфликта ще го въвлече в пряк сблъсък с Русия.

Макрон призова съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци

Макрон призова съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци

Войната се завърна на нашата земя, обяви френският президент