Около 540 000 души са подписали договор с руските въоръжени сили през миналата 2023 година. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу пред руски журналисти.

"Това ни позволи да създадем нови две резервни армии, шест дивизии", каза Шойгу, цитиран от ТАСС.

По думите му "тази година, към днешна дата, нови 50 000 души вече са сключили договор и нови професионални войници продължават да постъпват".

Отговаряйки на въпрос за настроението на военнослужещите в зоната на специалната военна операция, министърът, в частност, даде такъв пример, като припомни, че мобилизираните военнослужещи получават отпуск по решение на руския президент: веднъж на шест месеца за 14 дни, без да се отчита времето за пътуване.

"Имаме 270 хил. вече са ползвали отпуск, сега нова втора част са в отпуск - още 230 хил. т.е. общо половин милион. Шестдесет и двама души не се върнаха от почивка, и то по уважителни причини най-вече заради болест. Това показва, че войниците разбират пълната мяра на отговорност, че това са вече утвърдени бойни екипи", каза Шойгу.

"Не се мотайте": Шойгу пришпорва за повече производство на военна техника

"Не се мотайте": Шойгу пришпорва за повече производство на военна техника

Руският военен министър с упреци, че не се произвежда достатъчно самоходна артилерия

Той посочи още, че вече има почти 1800 души, които са се върнали на фронта след четвърто нараняване, около пет хиляди са студентите, които ползват академичен отпуск и подписват договори с въоръжените сили.