"Когато Владимир Путин дойде на власт, той се стремеше към добри отношения със Запада. Но никой не му подаде ръка. Сега е дошъл моментът за отчитане", пише германското списание "Шпигел".

"Не само гръцката философия, но и самите философи правят силно впечатление на потомците. Малко по-малко от 500 години преди настъпването на нашата ера, когато боговете бяха все още живи, веднъж Анаксагор получил съобщението: " Вашият син е мъртъв". Казват, че мъдрият Анаксагор отговорил лаконично: "Винаги съм знаел, че съм раждал смъртни", припомня журналистката Франциска Аугщайн.

"Тази забавна история описва добре отношението на Запада към Владимир Путин. (...) Много коментатори днес стигат до заключението, че Путин показва истинското си лице: уж винаги са знаели, че той е автократ и диктатор."

"Ди Велт": Ерозия на властта на Путин в Европа

"Ди Велт": Ерозия на властта на Путин в Европа

Само Унгария подкрепя амбициите на Кремъл

"Зад това решение стои предположението, че Путин винаги е бил един и същ, винаги той самият, независимо от външни събития. Западните политици и правителства от своя страна се виждат като добронамерени, любезни, дипломатично гъвкави партньори, които трябва само да реагират на всички нови актове на агресия от страна на Русия, преди всичко анексирането на Крим през 2014 г. - за да се отговори с икономически санкции и струпване на оръжия близо до границите на Русия. "

"Западните лидери цитират правата на човека. Би било по-убедително, ако вземат предвид и такива държави, като например Саудитска Арабия, където изтезанията и екзекуциите се считат за нормални. Това приема Западът: Саудитска Арабия е "наш" приятел. Що се отнася до Русия, това предполага, че Студената война все още продължава в съзнанието. Що се отнася до самия Путин, човек трябва да го разгледа отблизо ", пише авторът на статията.

"През 2001 г. Путин изнесе реч в германския Бундестаг, произнасяйки няколко фрази на немски. Той предложи да се създаде зона за свободна търговия от Владивосток до Лисабон. Той също така предложи присъединяването на Русия към НАТО. Парламентаристите се изправиха и аплодираха. Но оттогава почти нищо не е направено, - посочва "Шпигел". - Западът се противопостави на Русия. През 2007 г. Путин опита отново. Това се случи на Мюнхенската конференция за сигурност. Путин предупреди, призова публиката: продължаването на политиката на Запада срещу Русия, включително интервенциите, които не са санкционирани от Съвета за сигурност на ООН, като например през 1999 г. в Косово, ще нанесе огромни щети на отношенията между Запада и Русия. Той попита и призова: ние, Русия, искаме да си сътрудничим с вас. "Франк-Валтер Щайнмайер, тогава германски външен министър, в речта си не реагира по никакъв начин на опитите за сближаване от Путин. През онези години един служител от Кремъл каза на журналист: " Можем да правим каквото искаме с тях. Вие не ни харесвате. "

Реми между Байдън и Путин в Женева

Реми между Байдън и Путин в Женева

Най-важното от тази среща е това, че Владимир Путин и Джо Байдън са изяснили техните червени линии. Или с други думи, при какви обстоятелства какво следва. За това, което следва пише Мартин Табаков

"Когато през 2011 г. в Либия избухна гражданска война, Русия се съгласи в Съвета за сигурност на ООН да създаде зона за забрана на полети, която да съдържа бомбардировки и защита на цивилни. Франция и Великобритания се възползваха от това, а САЩ последваха примера за сваляне на самодържеца Муамар Кадафи. Тъй като гражданската война в Либия продължава. Въпросът за държавността в страната вече не стои. Кремъл се почувства измамен и направи заключения, включително по отношение на политиката в Сирия ", се казва в статията.

"Русия също помни безсмислените войни в Афганистан и Ирак, които се водеха в името на демокрацията. Дългосрочната мисия на НАТО в Афганистан постигна малко. Ирак стана неконтролируем след падането на диктатора Саддам Хюсеин (...). Кремъл също си спомня операцията на НАТО в Косово през 1999 г., която противоречи на нормите на международното право, и се чуди защо Западът възразява срещу Русия, която се бори с ислямистки терористи в Чечения. "

САЩ не са съгласни, че само Русия е извлякла изгода от срещата Байдън-Путин

САЩ не са съгласни, че само Русия е извлякла изгода от срещата Байдън-Путин

Срещата "беше добре за Америка"

"Наскоро експерт по Източна Европа Уилфрид Гилге написа: Русия със своите въоръжени сили и военни учения се приближава до границите на НАТО, което е тревожно. Това може да се приеме само като шега", казва Аугщайн. "Обратното е вярно: приемайки нови държави в своите редици, НАТО премества границите си все по-близо до Русия. Путин не възнамерява да нахлуе в балтийските държави, Полша или Украйна. Той говори за това. Но тъй като Западът смята, че те са разбрали, че Путин е диктатор с имперски възгледи, те не вярват на речите му. Ние не вярваме. ние не знаем какво планират Путин и неговите съветници, може само да се гадае по утайката от кафе. Всъщност през последните години и до днес , Русия многократно се опитваше да се доближи до Запада, предлагайки се за партньор. Но тъй като нямаше отговор, Путин се опита да установи контакти другаде, с Китай. "

"Реалността, описана в предложението на Анаксагор, споменато в началото на тази статия, се отнася не толкова до Русия, колкото до позицията на Запада", заключава "Шпигел". От дълго време знае, че Русия е слаба и не наистина представлява заплаха - и въпреки това НАТО въоръжава още повече. Това създава лоша комбинация: от една страна, за Русия се казва, че тя е просто "регионална сила", както веднъж каза бившият президент на САЩ Барак Обама. Но в същото време тя е брандирана като "агресивна" държава. И го разбирайте, както искате."

Путин не взе Медведев на избори. Какво се случва в "Единна Русия"?

Путин не взе Медведев на избори. Какво се случва в "Единна Русия"?

Апаратните хватки в партията на Владимир Путин