Путин-Шрьодер В разговорите ми с президента Путин Русия и Германия още веднъж ще потвърдят взаимното си желание Ирак да бъде разоръжен по мирен път. Това заяви германският канцлер Герхард Шрьодер при пристигането си на летище “Внуково-2” в Москва, след което веднага се отправи за среща с руския президент.

Според Шрьодер основен въпрос на срещата му с Путин ще бъде международното положение и преди всичко проблемът с Ирак, по който, подчерта канцлерът, Германия и Русия са на общи позиции.

От администрацията на руския президент заявиха, че днешната среща няма да бъде опит на Германия и Русия да се противопоставят на новата резолюция, внесена за разглеждане в Съвета за сигурност. Москва смята, че е важно да не се провокират никакви антиамерикански настроения, да не се противопоставят на другите членове на Съвета за сигурност, а да бъдат убедени всички в съвета, че механизмите от резолюция 1441 са напълно достатъчни за разрешаване на иракската криза.

По рано днес висш представител на администрацията в Кремъл заяви, че Русия не може да се съгласи с текста на англо-американо-испанската резолюция за Ирак, в която се говори за безалтернативността на военното решение на кризата.

Кремъл прогнозира два варианта, по които ще се развият събитията при гласуването на резолюцията – или ще бъде отклонена, тъй като няма да набере достатъчно гласове, или ще й бъде наложено вето, което е по-лошият от вариантите.