акция Ескперти на Пентагона твърдят, че щурмът на иракската столица може да бъде отложен с около три седмици. Толкова време е нужно за пристигането от САЩ на 4–та пехотна дивизия. Съюзническите сили, които в момента са в Ирак, не са достатъчни за щурмуването на Багдад. Военните обсъждат и възможността да заменят щурма с продължителна обсада.

4–та пехотна дивизия, която в момента е базирана във Форт Худ, щата Тексас, наброява 21 хиляди души, съобщи Ирак.ру, цитирайки Mercury News.

По адрес на Пентагона все по–често се чуват упреци за крайния оптимизъм при планирането на военните операции.

ПОСЛЕДНО:
•На редовния брифинг на централното командване в Катар беше заявено, че операцията върви по план. Бригаден генерал Винсент Брукс заяви, че ръководството на съюзническите сили е доволно от развитието на военните действия.
Първата седмица на въздушната и наземната операция в Ирак, която цели сваляне на президента Садам Хюсеин и унищожаване на оръжията за масово поразяване, които е доказано, че Ирак притежава, върви “по план”, заяви Брукс. Той подчерта, че операцията не е планирана като военна обсада.•

Критиците твърдят, че твърде малко военни сили са били изпратени в Ирак. Причината е в това, че военните не очакваха масирана съпротива от страна на иракската армия. Много специалисти, включително и министърът на отбраната Доналд Ръмсфел смятаха, че цивилните жители на страната, особено мюсюлманите шиити в южната част на страната, които бяха подложени на силен натиск от страна на Садам Хюсеин, ще посрещнат съюзническите сили като освободители.

Ние бяхме убедени, че ще влезем в Басра и местните жители ще ни посрещнат с цветя и разтворени обятия, но това не стана, заяви при разговор с журналисти офицер в оставка, който в момента е военен консултант.

Мисля, че можем да решим да чакаме 4–та пехотна дивизия, заяви висш представител на Пентагона. Той обаче добави, че по личното му мнение това не е задължително.

Много от експертите не споделят това мнение. Те смятат, че съюзническите сили в Ирак не са достатъчни и мащабна операция като щурм на иракската столица би била неразумна без допълнителни дивизии.

акция Представителят на Пентагона съобщи още, че в момента ръководството на съюзническите сили се опитва да определи начина на действие, при който ще пострадат възможно най–малко цивилни – дали това ще стане при продължителна обсада, или при щурм на града.

Друг представител на армията на САЩ заяви, че съюзниците нямат избор. Ще се наложи да чакаме пристигането на 4–та дивизия, каза той. Трета дивизия вече е напълно изтощена, затова е извънредно сложно да се пробие съпротивлението на републиканската гвардия каза той.

В момента в Ирак има около 180 хиляди войници на коалицията. Американският министър на отбраната Ръмсфелд заяви, че по негово мнение, както и според президента Джордж Буш, тези сили са напълно достатъчни за успешното провеждане на войната.

В същото време британският министър на отбраната Джеф Хун заяви, че жертвите сред мирното население на Ирак няма да забавят военната операция в страната. Очевидно е, че рисковете ще растат, но разбира се, както стана ясно и от въздушната атака, съществува риск и за цивилното население, каза Хун в британския парламент. Според министъра обаче това не е причина за забавяне темповете на военните атаки.