Германският канцлер Ангела Меркел е подложена на по-голям политически натиск в навечерието на федералните избори през септември 2017 г. Ново социологическо изследване показва, че над 44% от избирателите биха предпочели бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц да формира следващото правителство, вместо Меркел. Това съобщава Sputnik. 

Последното изследване на "Дойчландтренд" показва, че 45% от запитаните искат ново федерално правителство, формирано от Социалдемократическата партия на Шулц, вместо Християндемократически съюз на Меркел и Партията "Християнсоциален съюз" (36%).

Въпреки че и Социалдемократическата партия, и Християндемократически съюз-Християнсоциален съюз са с по 32%, което би довело до друго коалиционно правителство, повечето германци искат то да бъде водено от Шулц, вместо Меркел. Тя е изправена пред най-трудните избори, откакто стана канцлер през 2005 година.

Меркел, която се впуска за четвърти мандат, води две правителства на големи коалиции, включващи нейната Християндемократически съюз-Християнсоциален съюз и социалдемократите. Въпреки това в знак, че страната иска промяна, изследването показва, че Шулц е по-популярен избор за формиране на ново правителство.