Шведското правителство реши да екстрадира в Турция човек, издирван за измама, което е първият подобен случай, откакто Турция поиска редица издирвани от нея лица да бъдат екстрадирани в замяна на това да пусне Швеция в НАТО, предава Ройтерс.

Анкара вдигна ветото си върху кандидатурата на Финландия и Швеция да се присъединят към Североатлантическия алианс през юни след седмици на напрегнати преговори, в които Турция обвини двете северни страни, че укриват, според Турция, бойци на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Като част от сделката Турция представи списък с хора, които иска Швеция да екстрадира, но оттогава изрази разочарование от липсата на напредък.

Мъжът, на около 30 години, ще бъде първият известен случай на екстрадиране в Турция от сключването на сделката.

"Това е нормален рутинен въпрос. Въпросното лице е турски гражданин и е осъден за измама в Турция през 2013 г. и 2016 г.", каза министърът на правосъдието Морган Йохансон пред Ройтерс.

"Върховният съд разгледа въпроса както обикновено и заключи, че няма пречки за екстрадиция", каза той.

Говорител на Министерството на правосъдието отказа да каже дали мъжът е в списъка на хората, които Турция изисква да бъдат екстрадирани, нито коментира допълнително въпроса.

Шведската телевизия SVT, която първа съобщи за предстоящата екстрадиция, каза, че мъжът е бил осъден в Турция на 14 години затвор по няколко обвинения за измами с банкови карти.

Обвиненият, задържан в Швеция от миналата година, от своя страна заявява, че е бил осъден несправедливо, защото е приел християнството, отказал е да служи в армията и има кюрдски корени, коментира SVT.

На 18 юли обаче Турция заплаши, че ще замрази кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО, ако скандинавските страни не спазят обещанията си за борба с тероризма, дадени миналия месец. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Той отбеляза, че Швеция "не показва добър имидж" засега.

Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в НАТО в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Първоначално обаче Турция се противопостави на присъединяването им към Алианса заради това, което нарича подкрепа за кюрдските екстремисти и други терористи, както и заради оръжейното ембарго и неизпълнените искания за екстрадиция. Тя поиска обвързващи обещания и конкретни стъпки за премахване на ветото.

Байдън подписа документите на Финландия и Швеция за НАТО

Байдън подписа документите на Финландия и Швеция за НАТО

Заедно с нашите съюзници ние сами ще оформим бъдещето, което искаме да видим - обяви американският президент.