Турция заяви, че очаква да ратифицира дълго отлаганото присъединяване на Швеция към НАТО до седмици, каза външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом, цитиран от "Ройтерс", пред журналисти в сряда.

И Швеция, и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Но Раджеп Тайип Ердоган, президент на членката на НАТО Турция, повдигна възражения относно това, което според него е защитата на страните на групи, които Анкара смята за терористи.

Турция одобри кандидатурата на Финландия през април, но накара Швеция да чака.

"Имах двустранен разговор с моя колега, външния министър... където той ми каза, че очаква ратификацията да стане до седмици", каза Тобиас Билстрьом пред репортери преди втория ден от срещата на външните министри на НАТО.

Няма незабавно потвърждение или коментар от Турция.

Турция: Изгарянето на Корана в Швеция повдига въпроси за членство на НАТО

Турция: Изгарянето на Корана в Швеция повдига въпроси за членство на НАТО

Но Турция все пак ще одобри членството на Швеция, ако Стокхолм "напише домашното си"

Турция настоя Швеция да предприеме повече стъпки за овладяване на местните членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се счита за терористична група от Европейския съюз и Съединените щати.

В отговор Стокхолм представи законопроект за борба с тероризма, който прави членството в терористична организация незаконно, като същевременно премахва ограниченията за износ на оръжия за Турция. Той казва, че е запазил своята част от сделката, подписана миналата година.

Някои в Западния отбранителен блок се надяваха, че ратификацията от Швеция ще бъде завършена досега, за да се проведе церемония по присъединяването в кулоарите на срещата в Брюксел.

"Турският външен министър (Хакан Фидан) не представи дата, но каза "до седмици". Той очаква ратификацията на протокола на НАТО от Швеция да бъде извършена до седмици. Това ми каза вчера", каза Билстрьом в сряда.

Турция попари НАТО за членството на Швеция

Турция попари НАТО за членството на Швеция

Церемонията по присъединяването няма да може да се състои следващата седмица