Днес официално лявоцентристкото правителство на Швеция ще признае Палестина за държава, обяви външният министър на скандинавската държава Маргот Валстрьом, предаде Ройтерс.

Премиерът на страната Стефан Льовен каза пред парламента във встъпителната си реч като министър-председател през октомври, че неговото социалдемократическо правителство ще признае Палестина за държава, с което Стокхолм си навлече критики от страна на Израел и САЩ.

Днешното признаване е принос за по-добро бъдеще в региона, който от твърде дълго време се характеризира със замразени преговори, унищожение и напрежение", писа Валстрьом за всекидневника Dagens Nyheter.

Близкият изток е по-сложен от мебелите на ИКЕА, обърна се Израел към Швеция
Още...

„Някои ще кажат, че това решение идва твърде рано. Страхувам се, че е твърде късно", поясни тя.

Палестинците иска международната общност да признае тяхна държава с територия, включваща окупирания от Израел Западен бряг и Ивицата Газа с предложение столицата им да бъде Източен Йерусалим.

Валстрьом поясни, че ходът на Швеция има за цел подкрепа за умерените палестинци и да направи техния статут равен с Израел по време на мирните преговори.

През 2012 година Общото събрание на ООН де факто призна Палестина за държава, но ЕС все още трябва да стори това официално.

Страните членки на ЕС потвърдиха през 2009 година готовност да признаят държавата Палестина, когато това е подходящо", продължи Валстрьом, допълвайки, че Швеция e готовa да бъдe лидер в това.

Според нея въпреки факта, че палестинските власти нямат пълен контрол над територията си и не са установени граници, Палестина изпълнява критериите на международното право за признаване като държава.

Междувременно Палестина приветства решението на Швеция, заяви палестинският президент Махмуд Абас, предаде ТАСС. Според него решението е историческо.

Външният министър на Швеция обяви по-късно, че кабинетът е приел решение на заседание да признае Палестина за държава.