Мирният план на украинския президент Володимир Зеленски няма шанс за успех. Това заяви швейцарският външен министър Игнацио Касис, цитиран от Швейцарската телеграфна агенция и ТАСС.

Според него предложението на Зеленски за мирно разрешаване на украинския конфликт е погрешно, защото липсва подкрепа от Русия.

Едностранните мирни планове нямат шанс за успех, освен ако не бъдат изпълнени със сила, но западните страни не искат конфликтът да се превърне във война с още по-голям мащаб, отбеляза той в Ню Йорк.

Зеленски: Само пълното изтегляне на руските войски ще доведе до траен мир

Зеленски: Само пълното изтегляне на руските войски ще доведе до траен мир

Дипломатическа совалка на Киев

На заседание на Съвета за сигурност на ООН Зеленски повтори така наречената си формула за мир, която не взема предвид позицията на Москва. Планът предвижда пълно изтегляне на руските въоръжени сили отвъд определените през 1991 г. граници на Украйна, както и възвръщане на контрола на Киев върху изключителната си икономическа зона в Черно и Азовско море.

По-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че т.нар. мирен план на Зеленски всъщност е поредното създадено от САЩ ръководство за разпалване на конфликта в Европа. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на свой ред посочи, че Зеленски прави изявления за мирно решение, без обаче да отчита реалната ситуация.

Зеленски поиска да види "мирния план" на Тръмп

Зеленски поиска да види "мирния план" на Тръмп

Бившият президент на САЩ не разкрива подробности