Швейцарците отхвърлиха идеята за въвеждане на гарантиран базов доход за всички граждани на страната без значение дали работят или не, но подкрепиха промяна в миграционната политика, пише агенция Новости.  

Изборните секции бяха затворени в 12 часа. Към 17 часа местно време са известни резултатите от гласуването в 20 от 26 кантона.

Идеята за въвеждане на безусловен базов доход предполагаше, че всеки швейцарец би получавал по 2 500 франка, а децата – 625 франка месечно.
Тезата на инициаторите е, че това би подпомогнало всеки да разкрие своя творчески потенциал.

Предложението получи най-много подкрепа в кантона Юра – 35.8 от гласовете. В още три кантона „за” са гласували над 20% от населението, но в останалите райони на страната предложението среща значително по-малка подкрепа.

Малко е вероятно, според експерти, гласовете от останалите кантони да обърне вота на швейцарците.

По въпроса за миграционната политика швейцарците са подкрепили промени в процедурите по обработка на молбите за убежище, а също и ускоряване на процедурата по връщане на мигрантите в родината им в случай на отказ. По резултатите от гласуването в 17 кантона, тези идеи са срещнали повече от 60% подкрепа.

Референдумът беше насрочен за 5 юни от швейцарското правителство, след като преди това бяха събрани 100 хил. подписа, необходими за провеждането на допитването за т. нар. безусловен базов доход.

Инициаторите на допитването приемат резултата като успех, защото дори те не са очаквали 22% подкрепа.