Пекин се противопоставя на това "нормалната търговия" между Русия и Китай да се използва за очерняне на страната, обобщи УНИАН.

Китайският лидер Си Дзинпин заяви това по време на срещата си с полския президент Анджей Дуда. Според него сега е необходимо да се избегне разширяването и изострянето на войната в Украйна, да се допринесе за "охлаждането на ситуацията" и да се създадат условия за мирни преговори.

"Това е в интерес на международната общност, включително и на Европа. Китай се противопоставя на това някои хора да отклоняват конфликта и да очернят Китай под претекст за нормална търговия между Китай и Русия.

Китай насърчава и подкрепя всички усилия, които допринасят за мирното разрешаване на кризата и за утвърждаването на балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура за сигурност", се казва в изявлението.

Освен това Министерството на външните работи на страната заяви в изявление, че Полша е готова да играе конструктивна роля в насърчаването на отношенията между ЕС и Китай.

САЩ, Обединеното кралство и други държави обвиняват Пекин, че предоставя на Москва подкрепа, която ѝ позволява да продължи да води война срещу Украйна.

Туск иска да обсъди с Дуда разполагането на ядрени оръжия в Полша

Туск иска да обсъди с Дуда разполагането на ядрени оръжия в Полша

След изявлението на президента, че Полша е готова да приеме ядрени оръжия като част от програмата на НАТО

Китай заявява, че не изпраща оръжия на Русия и подкрепя прекратяването на доставките на оръжие "на бойното поле". Те също така призовават за мирни преговори, но отказаха да изпратят свои представители на срещата на върха за мир в Швейцария.