Силите на режима на сирийския президент Башар Асад са атакували директно жилищни райони на град Идлиб. Това обяви пред АФП Сирийската обсерватория за правата на човека.

Неправителствената организация уточни, че са ударени и индустриални зони, както и "жилищни райони в град Сармин" наблизо.

Шестима цивилни, "включително две деца и една жена", бяха убити в Идлиб и Сармин, докато други 25 бяха ранени при ударите в различни райони на провинция Идлиб, добави базираната във Великобритания Сирийската обсерватория за правата на човека.

Правителствените сили са изстреляли "повече от 35 ракети" по време на бомбардировката, добави той.

"Хаят Тахрир аш Шам", ръководен от бившия сирийски клон на "Ал Кайда", контролира части от провинция Идлиб и части от съседните провинции Алепо, Хама и Латакия.

"Хаят Тахрир аш Шам" се счита за терористична групировка от Дамаск, както и от САЩ и Европейския съюз.

Франция издаде заповед за арест на президента на Сирия Башар Асад
Обновена

Франция издаде заповед за арест на президента на Сирия Башар Асад

Това е първата международна заповед за арест, която беше издадена за сирийския държавен глава

Части от бунтовническия бастион са били свидетели на ожесточени битки през последните дни, припомни Сирийската обсерватория за правата на човека.

В петък той каза, че 11 проправителствени сили и петима бойци на "Хаят Тахрир аш Шам" са били убити, след като джихадистите са предприели нападение в съседна провинция Алепо ден по-рано.

В края на миналия месец сирийската правителствена бомбардировка уби девет цивилни, включително шест деца, докато берат реколтата от маслини в провинция Идлиб, уточни Сирийската обсерватория за правата на човека.

САЩ нанасят нови удари срещу съоръжения, използвани от Иран в Сирия

САЩ нанасят нови удари срещу съоръжения, използвани от Иран в Сирия

Според Щатите американски войски са атакувани най-малко 40 пъти в региона

Базираната в Лондон неправителствена организация разчита на мрежа от източници в Сирия.

Гражданската война избухна в Сирия, след като президентът Башар Асад потуши мирните антиправителствени протести през 2011 г.

Конфликтът уби повече от половин милион души и разсели милиони, след като се превърна в опустошителна война с участието на чужди армии, милиции и джихадисти.

Примирие с посредничеството на Русия и Турция беше обявено в Идлиб след правителствена офанзива през март 2020 г., но то беше многократно нарушавано.