Испанската полиция залови 23-годишния Хон Хосеба Троитиньо, поставил във вторник – 22 юли, двете бомби в курорта Аликанте и близкото до него градче Бендорм в Испания. Терористът е членувал в баската терористична организация ЕТА.

По последни данни, общият брой на пострадалите при взривовете в Аликанте и Бенидорм е 12 души, като двама от тях са в тежко състояние, съобщава ИТАР-ТАСС.

Хон Хосеба Троитиньо е син на терориста от EТА Доминго Троитиньо, който е осъден на 794 години затвор за организирането на най-кървавия атентат в историята на престъпната баска организация. Заедно с други бойци Доминго Троитиньо през 1987 г. организира атентата в супермаркет в Барселона, при който загинаха 21 души, а 45 бяха ранени.

Няпомняме също така, че тази година ЕТА отправи заплахи към чуждестранните туристи, които пристигат в Испания. В публикация на излизащия в страната на баските вестник Gara от 4 януари, ЕТА съобщи, че е отправила послания в посолствата на редица европейски страни, както и в посолството на САЩ и Австралия, а също и в туристическите агенции, които трябва да прдупредят своите граждани и клиенти за съществуващия риск, който поемат като влизат в Испания. Ние не можем да гарантираме безопасността на тези, които влизат в зоната на бойните действия, се казва в заявлението на баската терористична организация.