Сирия се е превърнала в територия, в която цари хаос и воюват различни групировки, обединения и банди, от гледна точка на израелското разузнаване. Израел се готви да съществува с нови съседи - Иран и „Фронтът ал Нусра", пише израелското издание Maariv.

Когато става въпрос за територията на довчерашната държава, разположена на северната граница на Голанските възвишения, израелското военно разузнаване практически не използва думата „Сирия". Сирия е прекратила своето съществуване като държава - омлетът е невъзможно да бъде превърнат отново в яйце, подчертава израелското издание.

Едно от предложенията е тази територия да бъде наречена „Шам" - дума от класическия арабски, означаваща „север". Когато арабите завоювали тези византийски провинции, те заменили названието „Сирия", отнасящо се към асирийските християни - които тогава обитавали тези територии, в които живеят и досега в качеството си на преследвано малцинство - с названието „Шам". Тази дума влиза в арабското название на терористичната групировка „Ислямска държава" - "Даеш".

Сирия не е единствена. Разузнаването отдавна се готви за новата реалност, в която безпорядъкът е станал нов ред. На картата на аналитичният отдел са изобразени не толкова държави, колкото групировки. Националните правителства отслабват и на тяхно място възникват десетки организации с различни интереси. Понякога техните интереси съвпадат, понякога си противоречат едни на други, и в зависимост от това се формират коалиции, пише още Maariv.