Американските специални служби твърдят, че иракските терористи получават много по-голяма помощ от Сирия, отколкото се предполагаше по-рано, предаде MIGnews.

Според разузнавателни данни, получени в резултат на специални операции в Багдад, както и в хода на последните боеве във Фалуджа, привържениците на Саддам Хюсеин, които намериха убежище в Сирия, постоянно изпращат пари и оръжие в Ирак.

Членове на бивша иракска партия БААС, намиращи се в Сирия след свалянето на режима на Саддам Хюсеин, събират средства от частни източници в Европа и Саудитска Арабия.

Иракският президент Гази ал-Явар е заявил, че "в Сирия се укриват мъже, които са избягали от наказанието. Те са привърженици на Саддам и се надяват да възстановят диктатурата".

Кралят на Йордания Абдула ІІ също така смята, че основната подкрепа иракските терористи получават от Сирия. "Чуждестранни терористи се подготвят в сирийски лагери, след което проникват в Ирак", заяви Абдула ІІ.

Сирийският посланик в САЩ Имад Мустафа отрицава тези обвинения. Той твърди, че в страната му няма привърженици на Саддам Хюсеин.