Сухопътна операция срещу „Ислямска държава" и „Фронта ал Нусра" в Сирия трябва да бъде предприета от сирийската армия и кюрдските сили.
Това обяви Сергей Иванов, който е шеф на канцеларията на руския президент.

Според Иванов въздушните удари срещу „Ислямска държава" няма да бъдат успешни без сухопътна операция.

„Без значение колко бомбардирате, без сухопътна операция въздушните удари няма да бъдат успешни. Ние разбрахме това от самото начало и първоначално планирахме нашите действия с разбирането, че нашите удари ще бъдат координирани със сирийските въоръжени сили", изтъкна Иванов и добави: „В действителност ние желаем да работим с всеки, който иска да се противопостави на терористите, които режат главите на хора и изнасилват жени наред с други неща."

Руската въздушна операция в Сирия не е срещу сунитите или в подкрепа на Башар Асад, уточни Иванов и увери: „Тя е срещу тероризма."

Москва се надява, че срещата между руския външен министър Сергей Лавров и американския му колега Джон Кери ще бъде крачка към създаването на широка коалиция за Сирия, според ръководителя на канцеларията на Путин.

Русия е готова да сътрудници с всички заинтересовани страни относно Сирия, подчерта Иванов и добави, че не е възможно да се разреши проблемът само с военни средства.

"Ние всички сме заедно в това", изтъкна още той и продължи: "Ние сме готови да си сътрудничим, знаейки, че в крайна сметка трябва да има политическо решение (на сирийската криза), ситуацията не може да бъде разрешена само с военни средства."

Коалицията срещу тероризма трябва да включва Русия, Саудитска Арабия, Турция, Египет, Йордания, Ирак, САЩ и ЕС, отбеляза Сергей Иванов.