Сирийска бунтовническа група призова Русия да устои на натиска от Иран и правителството на Сирия и да помогне за спазването на постигнатото миналия месец споразумение за спиране на огъня. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на ръководителя на делегацията за мирните преговори.

Мохамед Алуш заяви, че провалът на Москва да сложи край на това, което опозицията нарича широко разпространени нарушения на гарантираното от Турция и Русия прекратяване на огъня ще бъде тежък удар за влиянието й в Сирия.

"Това е истински тест за силата на Русия и нейното влияние над режима и Иран като гарант за сделката, така че нейният провал в тази роля ще доведе до по-големи провали", заяви Алуш в столицата на Казахстан, където в понеделник ще започнат преговорите.

Сирийската опозиция заяви, че правителството и подкрепяните от Иран милиции продължават военните офанзиви в няколко района в Сирия, включително Вади Рада близо до столицата, въпреки спирането на огъня.

Опозицията е разочарована досега от неспособността на Москва да изпълни ролята си на гарант за сделката и да окаже натиск на подкрепяните от Иран милиции. Тя заявява, че това застрашава да разруши сделката от декември.

"Русия иска да се премести от пряка страна в боевете в гарант и неутрална страна и тази точка се възпрепятства от сирийския режим, който иска да го провали и Иран, който се бие заедно със сектантските си милиции в Сирия", заяви Мохамед Алуш.