Сирийски опозиционни групи, включително влиятелната ислямска фракция „Ахрар ал Шам", призоваха регионалните държави да сформират съюз срещу Русия и Иран в Сирия, се казва в съобщение, цитирано от Ройтерс.

Бунтовниците, които включват също групи под крилото на Свободната сирийска армия, отбелязват, че е необходимо сътрудничество в противовес на „руско-иранския алианс, окупирал Сирия".

Под съобщението са се подписали 41 групи, но в тях не влиза крилото на „Ал Кайда" „Фронтът ал Нусра", което е в коалиция с „Ахрар ал Шам", окупирала по-голямата част от провинция Идлиб в Северозападна Сирия.

В текста не се споменава кои държави трябва да участват в алианса, но най-вероятно става въпрос за Турция, Саудитска Арабия и Катар.

В същото време сирийският външен министър Уалид Муалем заяви, цитиран от АП, че руските въздушни удари и новите военни „стъпки" в Сирия са подготвяни от месеци.

Муалем изтъкна пред ливанската телевизия Al-Mayadeen, че Русия тясно координира въздушните удари със сирийската армия.

Междувременно адмирал Владимир Комоедов, ръководител на Комисията по отбрана към руския парламент, съобщи, че руски доброволци, които са развили своите бойни умения в Украйна, има вероятност да се включат в боевете в Сирия на страната на силите на сирийския президент Башар Асад.

Има вероятност руски доброволци да се включват в сирийската армия, поясни той, цитиран от Интерфакс.

Кремъл многократно обяви, че Русия няма планове към момента да разполага сухопътни части в Сирия.

Според Комоедов доброволците са привличани не само от идеите, но и най-вече заради парите. Интерфакс се позовава на медийна информация, че такива доброволци могат да получават по 50 долара на ден.

В петък пред руско радио лидерът на Чечня Рамзан Кадиров обяви, че е готов да изпрати чеченски сили в Сирия за провеждане на „специални операции", ако президентът Владимир Путин позволи.

Една от най-влиятелните проправителствени милиции в Ирак пък заяви, че напълно подкрепя руската интервенция и ударите срещу „Ислямска държава", а обвинява водената от САЩ международна коалиция в нерешителност.