Основната лява опозиция обвини девет високопоставени членове, които обявиха в четвъртък, че напускат СИРИЗА, че отказват да приемат избирането на Стефанос Каселакис за нов лидер. Това съобщи в. "Катимерини"

"Трудно е да се отговори на първото разделение в историята на левицата и прогресивната политика, което се случва извън политическите органи, извън партийните процеси, без политически спор и без съществено несъгласие", каза СИРИЗА в съобщение в четвъртък , след напускането на няколко депутати и висши ръководители от партията.

"Явно единственото "несъгласие" на тези, които днес напуснаха партията, с която бяха избрани с листа през юни 2023 г., е резултатът от вътрешнопартийните избори за номиниране на президент и отказът им да приемат демократичната присъда на десетките хиляди членове на СИРИЗА", добави той.

"Въпросът остава без отговор: какви бяха причините и целите, които ги накараха да пренебрегнат народния мандат", завършва съобщението, добавяйки: "Историята ще съди".

По-рано в четвъртък фракция, водена от бившия министър на труда Ефи Ахциоглу, известна като "6+6", обяви, че се отцепва от СИРИЗА, позовавайки се на несъгласие с посоката, която новият лидер Каселакис избра за партията.

Гръцката СИРИЗА с нов лидер

Гръцката СИРИЗА с нов лидер

Партията бе ръководена от Алексис Ципрас в продължение на 15 години

Според правилника на парламента, нова парламентарна група може да бъде сформирана, когато напусналите СИРИЗА депутати достигнат необходимия брой от 10 депутати.

Независимите депутати от партията вече са 11 и се очаква да сформират парламентарна група с най-вероятен председател Алексис Харицис. Те възнамеряват да се явят за първи път на парламентарния дебат по бюджета на 14-16 декември.