Генерал Владимир Шаманов, обвинен в престъпления срещу човечеството по време на двете чеченски войни, беше назначен за командващ въздушнодесантните войски на Русия, предаде АФП, цитирайки говорител на министерството на отбраната.

"Съвсем скоро генерал Шаманов ще бъде официално представен в командването на въздушнодесантните войски", посочи говорителят генерал Александър Дробишевски. Досега Владимир Шаманов оглавяваше управлението в руската армия, което отговаря за бойната подготовка на войските.

През 2007 г. руски неправителствени организации като „Мемориал" и „Хелзинкската група" описаха генерала като "символ на тежки и масирани нарушения на човешките права" в Чечения.

През миналата година името на ген. Шаманов се спряга като главнокомандващ на руския окупационен корпус в Абхазия, която използва войната в Южна Осетия да обяви независимост.

Истинската изненада дойде когато официалният "Първи канал" на руската телевизия някак под сурдинка съобщи, че с десанта на руските войски там е прехвърлен генерал Владимир Шаманов - твърде спорна, да не кажем мрачна фигура от умиротворяването на Кавказ през 90-те години.

Армейските силовици го наричат "Суворов на нашето време", нему се приписват думите: "Бандидът си е бандит. Жена му и децата му - също", казани в разговор с покойната Ана Политковска.

През 2004 година ген. Шаманов е уволнен от армията, заради прекомерната му твърдост в "умиротворяването". Три години по-късно, на 27 март 2007-ма изненадващо е приет в Белия дом лично от Джордж Буш, този път в качеството му на съветник при руското военно министерство. През ноември същата година е върнат в армията като началник на Главното управление по боева подготовка. Награден е със златна звезда "Герой на Русия".

Между 2000 и 2004 г. той е губернатор на Уляновска област, след което заема редица постове в министерството на отбраната.