Кога, за Бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби? Трябва да действаме. За това настоя американският президент Джо Байдън в обръщение в Белия дом, съобщава Си Би Ес.

Думите му са по повод стрелбата в начално училище в щата Тексас, при която бяха убити най-малко 19 деца и двама възрастни.

Държавният глава призова за връщане на забраната върху нападателните оръжия и други "закони за оръжията, продиктувани от здравия разум".

Когато станах президент, се надявах, че няма да се налага да правя това отново, заяви Байдън по повод на смъртта на "прекрасните, невинни" деца от втори, трети и четвърти клас в "поредното клане". Той посочи, че родителите на загиналите деца никога вече няма да видят детето си отново.

Поне 19 убити деца в начално училище в Тексас
Обновена

Поне 19 убити деца в начално училище в Тексас

Властите смятат, че нападателят е действал сам

"Подобни масови стрелби рядко се случват някъде другаде по света. Защо? Защо сме готови да живеем с тази касапница?", запита президентът.

До момента е известно, че извършителят на тежкото престъпление е 18-годишен жител на град Ювалди в Тексас. Той е влязъл в местното начално училище "Роб" въоръжен с пистолет и вероятно с пушка и е започнал да стреля по децата. Самият нападател е убит от полицията.

Съединените щати са най-масово въоръжената държава в света. По време на президентската си кампания Джо Байдън обеща да въведе допълнителни мерки за сигурност и да намали десетките хиляди смъртни случаи годишно в резултат на стрелба с огнестрелно оръжие. Той и демократите обаче засега не успяват да съберат достатъчно гласове в Конгреса за налагането на проверки на клиентите при покупката на оръжие и за други предложени законодателни промени.

Байдън обяви насилието с оръжия в САЩ за "международен срам", взима мерки

Байдън обяви насилието с оръжия в САЩ за "международен срам", взима мерки

"Насилието с оръжие в тази страна е епидемия"