Предстоящите предсрочни общи избори в Словакия ще се проведат в събота, 30 септември. Това официално обяви в петък председателят на парламента Борис Колар, цитиран от TASR.

Политическите партии могат да похарчат максимум 3 милиона евро за кампанията си и са длъжни да имат прозрачна банкова сметка.

Предизборната кампания приключва с мораториум, който е предвиден да започне 48 часа преди изборния ден.

Възможно е да се гласува и от чужбина по пощата.

Колар е убеден, че предсрочните общи избори ще бъдат свободни, демократични и честни, като отхвърли идеята за потенциална манипулация на изборите. Въпросът за евентуално неправомерно влияние трябва да бъде обсъден в парламента следващата сряда.

Премиерът на Словакия подаде оставка

Премиерът на Словакия подаде оставка

Кабинетът му бе силно разклатен от оставките на няколко министри

По закон всеки словашки гражданин, който е навършил 18 години в деня на изборите, има право да гласува. 

Припомняме, че в началото на май премиерът на Словакия Едуард Хегер подаде оставка. Той помоли президента да го освободи от задълженията му, след като оставките на министри отслабиха кабинета му, който служи като временен преди изборите през септември. 

Управляващата коалиция загуби мнозинството си през септември миналата година, когато либертарианската партия SaS се оттегли и по-късно обвини правителството, че не прави достатъчно, за да помогне на хората с разходите за енергия, които миналата година достигнаха рекордни нива в Европа.

Подобно на други европейски държави, Словакия предостави на домакинствата и компаниите субсидии, за да смекчи въздействието на високите разходи за енергия и по-голямата инфлация.

Поредна оставка в словашкото правителство удари управляващите

Поредна оставка в словашкото правителство удари управляващите

Все по-силен е натискът върху премиера да се оттегли