Словашкият премиер Роберт Фицо поднови призива си към Европейския съюз да прекрати санкциите срещу Русия след среща с руския президент Владимир Путин в Москва, посочвайки, че те не са успели да повлияят за решаването на каквито и да било проблеми, съобщава „Ройтерс”.  

Той направи коментарите си във „Фейсбук”, докато Словакия, която в момента е ротационен председател на ЕС, се подготвя да приеме среща на външните министри на Общността през следващата седмица, като някои централноевропейски страни изразяват безпокойство заради продължаващите санкции срещу Русия.

„Лично аз смятам, че е време да разгледаме санкциите рационално и да кажем, че вредят както на ЕС, така и на Русия”, отбелязва Фицо.

По думите му, санкциите не са допринесли с абсолютно нищо за разрешаването на чувствителни въпроси, върху които те би трябвало да повлияят. „Ние се договорихме с Владимир Путин, че нашият общ стремеж е да съживим отново търговията между нашите две страни”, изтъква още той.

Словакия внася почти целия си газ и петрол от Русия, както и ядреното гориво за две атомни централи. Тя изнася автомобили в Русия, въпреки че това е само малка част от нейния износ за ЕС.

Фицо, който беше преизбран за трети път като премиер през март, последователно поставя под въпрос, подобно на някои други централноевропейски страни, използването на санкции срещу Русия.   

Унгария следва подобна линия. Чешкият президент Милош Земан, който подкрепя Русия, многократно призова за прекратяване на санкциите, а председателят на горната камара на чешкия парламент призова германския канцлер Ангела Меркел да ги прекрати по време на посещението ѝ вчера в Прага.