Европейският съюз или ще успее да постави миграцията под контрол през тази година, или ще рухне.
Това пише премиерът на Словакия Роберт Фицо за местно издание, съобщава „Ройтерс”.

Фицо, който е социалдемократ, отдавна поддържа антиимигрантски позиции, като превърна овладяването на бежанския поток в основна тема на кампанията си за парламентарните избори в Словакия, които са насрочени за 5 март.

"Пренебрегването на растящото напрежение, нервност и страх на хората, че ЕС няма истинско решение на кризата с мигрантите, докато напливът продължава, може да има катастрофални последици", пише Фицо.

"Без значение на кого се харесва и на кого - не, 2016-а ще е годината, в която ЕС или ще постави мигрантската криза под контрол, или ще се рухне", добавя словашкият премиер.

Фицо настоява да се усили граничният контрол в ЕС, а правителството му заведе дело срещу решение на ЕС за преразпределяне на 160 000 бежанци сред страните членки. Той прави връзка между вълната от мигранти в ЕС с нападенията от ноември в Париж и насилието на Нова година в германския град Кьолн, а освен това определя мултикултурализма като "художествена измислица".

Позициите му за имиграцията срещат отклик сред гласоподавателите на католическа Словакия с население от 5,4 млн. души, чието общество е до голяма степен хомогенно и няма почти никакъв опит в приема на мигранти.