Германската полиция обяви, че е взела мерки за охраната на лидера на партията на канцлера Ангела Меркел в източната провинция Тюрингия, в която ще се проведат избори в края на седмицата, след като той е получил смъртна заплаха, която е завършила с "Хайл Хитлер!", съобщават германските медии.

Майк Моринг заяви, че заподозрените неонацистки екстремисти са заплашили, че ще го намушкат в шията или ще нападнат един от неговите митинги с кола бомба, ако не спре да агитира за регионалните избори на 27 октомври.

Нападателят от Хале призна, че е десен екстремист и антисемит

Нападателят от Хале призна, че е десен екстремист и антисемит

27-годишният Щефан Балиет призна вината си по време на изслушване

Съобщението, което е било изпратено в имейл в събота, завършвало с поздрава "Зиг Хайл и Хайл Хитлер!" То е било подписано от "Музикантите от оркестъра "Държавен преврат", които се определят като "група от глобално свързани десни екстремисти".

Полицията и специалните служби са подложени на натиск да предприемат действия срещу десните екстремисти, след като антисемитски неонацистки радикал уби двама души по-рано този месец при нападения срещу синагога и ресторант в източния германски град Хале.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел се бори за второто място с антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" на изборите в Тюрингия, където социологическите допитвания също така показват, че управляващата крайнолява "Левица" ще излезе на първо място.

Крайнодесен симпатизант е убил Валтер Любке

Крайнодесен симпатизант е убил Валтер Любке

Политикът беше убит в началото на юни

"Алтернатива за Германия" в Тюрингия е ръководена от Бьорн Хьоке, антиимигрантски настроен бивш учител по история, който беше разкритикуван от еврейски лидери и политици за това, че нарече Берлинския мемориал на Холокоста "паметник на срама" и настоя в училищата да се подчертаят германските страдания през Втората световна война.

Еврейски лидери и политици заявиха след атаките в Хале, че антиимигрантската реториха на "Алтернатива за Германия" е допринесла за атмосферата на омраза, която е насърчила политическото насилие.

Атаките в Хале и убийството на политика от ХДС Валтер Любке през юни от крайнодесен екстремист разкриха необходимостта от повече мерки за сигурност и правни мерки срещу лица, залагащи на политическо насилие.

Смъртни заплахи срещу политици в Германия, подкрепящи бежанците

Смъртни заплахи срещу политици в Германия, подкрепящи бежанците

Зоват за покушения срещу леви политици, бежанци и евреи