Няколко политици в Германия, които публично са се застъпвали за бежанците, са получили смъртни заплахи, откакто полицията разглежда като политически мотивирано убийството на член на партията на канцлера Ангела Меркел.

Имейл, изпратен на политици и медии в цялата страна във вторник вечерта е предупредил, че убийството на политика от Християндемократическия съюз (ХДС) Валтер Любке, за което се твърди, че е извършено от крайнодесен екстремист, е първото в линията на "предстоящите чистки" и призовава за терористични атаки срещу леви политици, бежанци и евреи в Германия, съобщава в. "Гардиън".

Кметовете на Кьолн и западното градче Алтена, които бяха жертви на атаки с нож заради подкрепата, която са изразявали към бежанците, са изтъкнати в писмото.

Кметът на Кьолн Хенриете Рекер едва успя да избегне смъртта през 2015 г., когато беше нападната с ловен нож от десен екстремист, който каза, че е искал да изпрати сигнал срещу политиката на правителството по въпроса за бежанците.

Кметът на Алтена Андреас Холщайн беше намушкан във врата през 2017 г. от мъж, който остро критикуваше либералната му политика в областта на предоставянето на убежище в градчето, което е част от провинция Северен Рейн-Вестфалия.

И двамата са потвърдили, че са получили смъртни заплахи тази седмица.

Говорител на полицията не е пожелал да коментира дали има пряка връзка с убийството на Любке.

Вътрешният министър на Германия видя "тревожен сигнал" в убийството на политика

Вътрешният министър на Германия видя "тревожен сигнал" в убийството на политика

Убийството било крайнодясна атака

Любке, който беше председател на регионалния съвет в Касел, беше намерен мъртъв на верандата на дома си в Иста преди малко повече от две седмици. Полицията арестува заподозрян, Стефан Ернст, който има връзки с десни екстремисти и предишни присъди за политически мотивирани нападения.

Смъртните заплахи от тази седмица бяха подписани от "музиканти от Staatsstreichorchester", игра на думи с думите на немски за "преврат" и "струнен оркестър". Същият псевдоним е бил използван в стотици заплашителни имейли, изпратени на журналисти, адвокати, политици и държавни служители от декември 2018 г. насам.

Един мъж е бил арестуван във връзка със заплахите през април, но последните имейли изглежда сочат към мрежа от активисти, отколкото към "вълк-единак".

Началникът на германското контраразузнаване обяви на пресконференция във вторник, че в Германия живеят почти 13 000 крайнодесни екстремисти, склонни към насилие, твърде много, за да могат службите за сигурност да успяват да ги наблюдават.