Ресорът на комисар Кристалина Георгиева може да бъде променен, съобщава базираното в Брюксел издание за европейска политика European Voice. Има вероятност на Георгиева да бъде възложено да отговаря за Eнергийния съюз, като запази заместник-председателското си място в следващата Европейска комисия.

Изданието посочва това като един от възможните варианти за разместване на ресори след оттеглянето на словенката Аленка Братушек, за която беше определен Eнергийният съюз. Тя беше предложена за еврокомисар по енергетиката.

Наблюдатели смятат, че едва ли новият председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще възложи тази отговорност на новия кандидат от Словения - Виолета Булц, съобщава кореспондентката на БНР в Брюксел. Днес или утре Юнкер ще проведе интервю с Булц. След това се очаква да обяви какъв ресор ще й бъде даден и какви промени ще наложи това в отговорностите на други бъдещи комисари.

Припомняме, бившият словенски премиер Аленка Братушек се отказа от номинацията, след като комисии в Европейския парламент не я одобриха. Словения номинира Виолета Булц за нов кандидат за еврокомисар.

Евентуалните нови изслушвания се очаква да се проведат идния понеделник в Страсбург, за да може новият състав на комисията да бъде одобрен от Европейския парламент на 22 октомври и да започне работа на 1 ноември.

По-късно на пресконференция говорителят на Юнкер - Маргаритис Шинас заяви, че новоизбраният председател на ЕК не е разговарял с българския еврокомисар Кристалина Георгиева за това тя да поеме ресор енергетика. Пресконференцията е в отговор на информациите, че заради оттеглянето на кандидатурата на Аленка Братушек българката може да поеме отговорност за енергийната политика на новата комисия, съобщава кореспондентът на БТА.

Говорителят подчерта, че не са взимани решения за никакви промени в разпределението на отговорностите на новата ЕК.

Шинас поясни, че Булц ще бъде приета от Юнкер утре вечер и едва след това ще бъде изяснен вероятният й пост в ЕК. Говорителят не се ангажира с очакване дали Булц ще поеме поста на зам.-председател, нито какви точно ще бъдат отговорностите й в ЕК, тъй като Юнкер още не я познава.

Попитан дали Виолета Булц ще има достатъчно време, за да се подготви и да бъде изпитана от Европейския парламент преди 22 октомври, за когато се очакваше евродепутатите да гласуват състава на цялата комисия „Юнкер", Шинас отбеляза, че има притеснения. Той поясни, че се съмняват, че новата комисия ще успее да започне работа от 1 ноември, но работят по въпроса.