ИракАмериканските сили създават край превзетия снощи град Наджаф голяма база за снабдяване на войските, за да осигурят по-нататъшното им придвижване към иракската столица, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията се позовава на кореспондент на японския телевизионен канал NHK, който предава от колоните на Трета пехотна дивизия в авангарда на коалиционното настъпление.

В Наджаф се концентрират запаси от гориво и боеприпаси, създават се стационарни комуникационни пунктове за подпомагане на предстоящите действия за пробив на иракската отбрана на подстъпите към Багдад. Освен това американските войски спешно укрепват бойните си позиции на юг от иракската столица.

Според CNN, при Наджаф е водено най-голямото сражение досега между американски и иракски войски. През последните 24 часа са убити 670 иракчани, съобщи офицер от американското разузнаване, цитиран от АФП.

Американски представители са подчертали, че няма загуби сред войските на САЩ.

Пентагонът заяви, че това е вероятно най-значителното сухопътно сражение във войната в Ирак. Представител на военното министерство е отбелязал, че счита битката под Наджаф за последна.

След като бяха превзети стратегически важните мостове на река Ефрат край Насирия, настъплението срещу Багдад ще се развива по всяка вероятност в две посоки – откъм югозапад и откъм югоизток, прогнозира японската телевизия.

От тази сутрин поделения на кувейтската армия се разполагат по кувейтско-иракската граница, за да предотвратят преминаването на терористични групи към територията на Кувейт. КПП по главните булеварди са утроени като количество и се проверяват стриктно всички преминаващи автомобили 24 часа в денонощието.