ДНЕС: Убиха лидера на иракското правителство

В Ирак е намерен артилерийски снаряд, в който се е съдържал нервно-паралитичният компонент зарин.

Това съобщи Ройтерс, цитирайки ген. Марк Кимит.

Бригадният генерал от американското военно командване е съобщил информацията на пресконференция, на която е уточнил, че снарядът е открит от американски военен конвой.

Зарин
Нервно-паралитично отровно вещество, способно да порази човека, прониквайки в организма по всички възможни начини. Първите признаци на поразяване – смъдене на очите и затруднено дишане, се наблюдават при концентрация на веществото от 0,0005 мг/л за 1 мин. въздействие. Смъртоносната концентрация, предавана по въздуха, е 0,07 мг/л за 1 мин. Прониквайки през кожата, заринът убива за 1 мин. при концентрация 0,12 мг/л.
Боеприпасът е намерен в чанта преди няколко дни. При намирането снарядът се е взривил, в резултат на което е било предизвикано леко разпространение на газа, уточни ген. Кимит.

Иракските сили за сигурност потвърдиха информацията, че 155 милиметровият снаряд съдържа отровният газ зарин, уточни още военният.

Той каза, че детонацията е станала преди да успеят да се намесят оперативни групи за изследване на веществото.
В момента екип сапьори третира намерения в снаряда газ.

В същото време американският държавен секретар Колин Пауъл изрази съжалението и разочарованието си, че данните на ЦРУ за довоенните иракски програми за биологично оръжие, са били неточни и лъжливи.

Това Пауъл заяви в ефира на NBC, визирайки лансираните преди година от Вашингтон информации за мобилните лаборатории на режима на Садам Хюсеин, позоваващи се на докладите на ЦРУ, наречени сега от Пауъл “неточни и неверни”.

Тези данни бяха и акцент в ключовото изявление на Пауъл пред Съвета за сигурност на ООН на 5 февруари 2003 година, когато държавният секретар представи “неопровержимите доказателства” за наличието в Ирак на оръжия за масово поразяване.