Интензивни боеве, придружени с ракети и минометни снаряди, се водят в иракския град Тикрит, където иракски сили влязоха в сблъсъци с джихадисти от „Ислямска държава", съобщават АП и Ройтерс.

Вчера иракските сили, подпомагани от шиитски милиции, успяха да влязат в града от северно и южно направление. Ръководителят на военната операция заяви, че войските ще предприемат настъпление за достигане до центъра на града.

Военният министър на Ирак Халед ал Обейди се срещна днес с войниците и командирите, участващи в операцията за превземането на родния град на бившия диктатор Саддам Хюсеин.

Източник от командването отбеляза, че иракските сили срещат трудности при настъплението си към южните, северните и северозападните части на града. Източникът добави, че терористите все още държат президентския комплекс и най-малко три квартала в центъра на града, спирайки настъплението на армията със снайперисти и бомби.

Градът падна в ръцете на „Ислямска държава" миналият юни по време на светкавична офанзива, която беше спряна до Багдад.

Битката за Тикрит е важна, тъй като после ще даде възможност за насочване на силите към Мосул - най-големият град под контрола на „Ислямска държава".

Пред около 10 дни повече от 20 хиляди иракски войници и бойци от шиитски милиции започнаха операцията за превземането на Тикрит и района около него.