Бившият американски сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън е в транзитната зона на международното летище в Москва, съобщи руският президент Владимир Путин, цитиран от Си Ен Ен.

"Той е транзитен пътник в транзитна зона и все още е там сега", каза Путин.
"Г-н Сноудън е свободен човек. Колкото по-скоро той избере крайната си дестинация, толкова по-добре както за нас, така и за него"
, заяви Путин и допълни, че пристигането на Сноудън в Русия е било "напълно неочаквано".

Руският президент нарече "безмислици и врели-некипели" опитите да се замеси Русия в изчезването на Сноудън.

"Асандж, както и Сноудън се смятат за правозащитници и заявяват, че се борят за разпространение на информацията.
Запитайте се: Необходимо ли е такива хора да бъдат предавани и да бъдат вкарвани в затвора?
Във всеки случай аз предпочитам да не се занимавам с такива въпроси, тъй като това е все едно да стрижеш прасенце - крясъци много, вълна малко"
, заявява Путин, цитиран от Риа Новости.

Президентът на Русия съобщи и че няма да предаде Едуард Сноудън на Съединените щати, защото двете страни нямат споразумение за екстрадиция.

По време на пресконференция с финландския си колега Саули Ниинистьо, Путин увери, че руските специални служби никога не са работили и не работят с бившия сътрудник на ЦРУ и бивш консултант на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Припомняме, по-рано външният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че той не е пресякъл руската граница. Дипломат номер едно на Русия критикува опитите на САЩ да обвинят Русия в изчезването на Сноудън, подчертавайки, че те са „безпочвени и неприемливи".

Кореспонденти обявиха, че от коментара на Лавров се предполага, че Сноудън е останал в транзитна зона на летище Шереметиево в Москва и така технически не е влязъл на руска територия.

Припомняме, по-рано китайският топ държавен вестник похвали бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън „за свалянето на лицемерната маска на Вашингтон" и отхвърли обвиненията, че Пекин е облекчил отпътуването му от Хонконг.