Разследват собственик на ресторант в североизточното парижко предградие Трембле ен Франс за расова дискриминация, след като отказал да обслужи две покрити мюсюлманки в заведението си.

Инцидентът е станала в ресторант Le Cénacle в събота. Той бил заснет от една от двете жени и по-късно пуснат в интернет, съобщава „Франс 24”.

Във видеото се чува женски глас, който казва: „Не искаме да бъдем обслужвани от расисти, господине”. В отговор на тези думи собственикът на ресторанта отговаря: „Расисти като мен не поставят бомби и не убиват хора”.

„Терористите са мюсюлмани и всички мюсюлмани са терористи. Не искам хора като вас в моето заведение. Сега, когато го знаете, можете да излезете”, продължава мъжът.

Видеото, което предизвика масово възмущение, предизвика местната прокуратура в близкото предградие Бобигни да започне разследване на собственика на ресторант Le Cénacle за расова дискриминация.

Президентът на Френския съвет за мюсюлманско вероизповедание използва „Туитър”, за да изрази възмущението си от случилото се.

Министърката по правата на жените Лоранс Росиньол обяви, че е поискала правителствената комисия за борба с расизма и антисемитизма да предприеме действия срещу недопустимото поведение на собственика на ресторанта.

Кметът на Трембле ен Франс Франсоа Асенси осъди „пълната с омраза и заклеймяване реч, записана на видеото” и посочи, че според него това е равно на престъпление, наказуемо от закона.

В неделя ресторантьорът се извини за действията си, след наводнилите нета призиви за бойкот на заведението му, наред с негативни оценки.

„Аз откачих” заяви той и се извини на двете жени и мюсюлманската общност.

Източник, близък до разследването, информира Агенция „Франс прес”, че собственикът на ресторанта и семейството му са напуснали дома си, намиращ се над ресторанта, от мерки за сигурност.