От София ще формулираме посланията си към България, към Централна и Източна Европа и към целия континент, заяви генералният секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла след провелото се за първи път у нас заседание на структурата.

Радваме се, че тук, в България, има голям брой жизненоспособни, перспективни и многообещаващи партии, които представляват социалдемократическите идеи, допълни той.

Луис Аяла подчерта, че приоритетна тема на двудневната среща в София е процесът на европейското разширяване. По думите му социалдемокрацията в момента е една от водещите политически сили и в Централна, и в Югоизточна Европа.

Ще обърна внимание на сигурността на Балканския регион и затова ще разгледаме перспективите за европейска интеграция не само в общ план, но и от гледна точка на балканската интеграция, каза още Аяла.

Генералният секретар на Социнтерна изтъкна още, че за организацията е изключително важно и развитието на социалдемокрацията в Закавказието, Украйна, Русия и Беларус.

България беше труден казус за Социнтерна дълги години, но левицата си извади поука, че трябва да се обедини на базата на общите си ценности, каза от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев.