С  остра критика към настоящите власти в Крим излиза международната правозащитна организация Amnesty International в годишнината от анексията на полуострова от Русия.

В доклада се отбелязва нежеланието на властите да разследват случаи на отвличане и тормоз на критици на настоящите власти в Крим, както и непресекващата кампания по цензуриране и потискане на несъгласните с положението на полуострова.

Във филма "Крим. Пътят към Родината", излъчен по руската телевизия, президентът Владимир Путин откровено заяви, че присъединяването на полуострова е било съпроводено с военна операция за защита на територията от възможно военно овладяване.

Премиерът на Крим Сергей Аксенов каза преди дни в интервю за BBC, че полуостровът никога повече няма да бъде част от Украйна и определи присъединяването на Крим към Руската федерация като "завръщане към историческата родина".

Действията на Москва по анексията на Крим бяха осъдени от международното общество. Западните страни въведоха санкции по отношение на Русия, които продължават и до днес.

В доклада на Amnesty International, озаглавен "Анексията на Крим една година по-късно", правозащитната организация изброява нарушенията на правото на свобода на словото, на свободата на събранията и посочва, че това са само част от случаите - цял каталог на произвола на настоящите власти в полуострова по отношение на проукраински настроените медии, организации на граждански активисти, кримските татари и отделни лица, които се изказват критично по отношение на проруския режим.

От момента на анексирането на Крим от Русия, властите използват широк арсенал на методи на сплашване, за да замълчат несъгласните, се посочва в доклада.

Организацията посочва, че е регистрирана серия от отвличане в периода март - септември 2014 година, като много от откритите улики насочват, че става въпрос за излизане от региона. 7 души са изчезнали в този период и до този момент съдбата им е неизвестна.

Отделно Amnesty International знае за три случая на отвличане и убийство на кримски татари. Въпреки всички уверения на настоящите власти, че разследват тези случаи на похищаване, издевателства и убийства, няма никакви потвърждения за това - случаите остават неразкрити.

Властта в Крим създава атмосфера на страх, използвайки сплашване и приемане и въвеждане на репресивни закони, насочени към средствата за масова информация и неправителствените организации, се казва в доклада.