Доналд Ръмсфелд Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд омаловажи предложението на Ирак по принцип да унищожи ракетите си "Ал Самуд", както поиска главният оръжеен инспектор на ООН Ханс Бликс.

Ръмсфелд каза, че не вижда промяна в типа поведение на Ирак. Според него да се протака и да се правят ограничени ходове не значи сътрудничество.

Заместникът на Бликс Димитриос Перикос е в Багдад, за да се увери, че Ирак започва унищожаването на ракетите до събота, както бе поискано от него.

Ирак твърди, че има малко повече от 70 такива ракети, други източници сочат числото 120.

Кореспондент на Би Би Си в Багдад посочва, че независимо колко е действителният брой, в интерес на Ирак е да унищожи ракетите възможно най-бавно, в случай, че президентът Буш прокара втората резолюция в Съвеа за сигурност или реши да започне война без резолюция.

Кореспондентът на Би Би Си в ООН отбелязва, че също както и другите доклади на Ханс Бликс, така и в този не се набляга нито на критиките, нито на похвали за сътрудничество, оказвано от Багдад.

Нашият кореспондент добавя, че докладът на Бликс вероятно ще разочарова както онези държави, които са за военна акция, така и тези, които настояват проверките на инспекторите да продължат.