Съветът за сигурност на ООН не успя да изработи единна позиция по въпроса за изстрелването на севернокорейската ракета, съобщи РИА Новости.

Според дипломатически източник не е изключено дискусиите да продължат и през седмицата. По думите му най-напред ще бъде гласувано изявление на председателя на Съвета, което ще констатира факта на изстрелването и свикването на СС. За това настояват Китай и Русия, които имат право на вето.

Западните страни-членки на Съвета за сигурност, преди всичко САЩ, Япония, Франция и Великобритания, се надяват да убедят останалите да приемат остра резолюция, която да осъди КНДР.

Според постоянния представител на Япония в СС Юки Такасо осъщественото от КНДР изстрелване на ракетата застрашава сигурността не само на Япония, но и на целия регион. Той обърна внимание на това, че ракетата е била изстреляна "въпреки призивите на международната общност това да не се случва".

Посланикът на САЩ в ООН Сюзан Райс заяви, че Вашингтон иска Съветът за сигурност "да даде решителен отговор" на изстрелването на ракетата. В интервю за телевизия Ей Би Си тя поясни, че американската делегация в СС има намерение "да работи за засилване на съществуващия режим на санкции и за допълнение към предишната резолюция 1718 на Съвета, която забранява на КНДР да изстреля балистична ракета и налага ембарго на военните доставки за Северна Корея.

Преди малко стана ясно, че петте постоянни членки на Съвета за сигурност Русия, САЩ, Великобритания, Франция и Китай заедно с делегацията на Япония ще започнат нов кръг от консултации по въпроса за възможна реакция на Съвета за изстрелването на корейската ракета.