Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев е посетил бежански лагер в Ливан, близо до границата със Сирия.

"Срещата с хора, които бягат от ужасите на войната, беше среща със суровата действителност. Всички сме дълбоко смутени. Видяхме с очите си лошите условия на живот, както и огромните трудности, пред които е изправен Ливан. Това е отрезвяващо - за стряскащите мащаби на кризата.

Бедственото положение в съседните на Сирия страни не може да се сравни с Европа - нито по числа, нито по сила на въздействието. Спешно трябва да направим всичко по силите си, за да помогнем на онези, които са отворили сърцата и родината си за сирийските бежанци - техните съседи", заяви Сергей Станишев при посещението си в Таляни.

Той се запознал на място с обстановката и разговарял с бежанците. След посещението лидерът на ПЕС споделил, че никакви доклади и репортажи не могат да заменят личните впечатления. И допълнил, че за него е било много важно да се срещне лично с хората, да чуе техните истории, да види лицата, които стоят зад цифрите на безмилостната статистика.

"ЕС трябва да играе основна роля в разрешаването на бежанската криза, в сътрудничество с арабските страни. Ние, социалистите, възприемаме тази отговорност изключително сериозно - нашето присъствие тук показва истинската ни ангажираност с проблемите на региона. Ще продължим да търсим хуманни, устойчиви решения на тази криза заедно с нашите партньори от арабския свят, ООН и неправителствените организации.

За начало, обещаните средства трябва възможно най-бързо да стигнат до онези приемащи и транзитни страни, които имат нужда от тях. Повече от всякога обаче трябва да насочим подкрепата си към осезаеми резултати в борбата с изначалните причини за конфликтите - изкореняване на бедността, стимулиране на икономиките, създаване на заетост, укрепване на демокрацията и върховенството на закона, насърчаване на устойчивото развитие", каза в заключение Станишев.

Ден по-рано ПЕС бе домакин на конференция в Бейрут с участието на социалдемократи от Европа и представители на прогресивните партии от страните от Близкия Изток и Северна Африка. Срещата завърши с апел да се събере широка подкрепа в Европа за Ливан и останалите съседни на Сирия страни, които приемат най-много бежанци. Повече от милион сирийци са намерили убежище в Ливан от началото на конфликта. Повечето от тях живеят във временни импровизирани палаткови селища, в оскъдица и изключително лоши условия.