централата на НАТОФранция, Германия, Белгия и Люксембург ще създадат паралелна на НАТО военна организация. Четирите членки на Евросъюза, които бяха най-последователни в критиките си срещу войната в Ирак, решиха, че ще поставят основата на ново европейско военно сътрудничество, което в бъдеще трябва да обхване военния потенциал на всички държави от ЕС, съобщава Ройтерс.

Решението за създаването на т. нар. Щаб на многонационалните въоръжени сили в Европа беше взето по време на днешната среща между лидерите на четирите страни. Участниците се съгласиха с необходимостта от по-бързо развитие на идеята за създаването на т. нар. Сили за бързо реагиране на ЕС. Идеята за тяхното създаване за първи път беше развита по време на косовската криза.

Заявлението на четирите съдържа призив към всички членове на Европейския съюз, в това число и наскоро присъединените, да влязат в състава на Силите за бързо реагиране.

В публикуваното заявление се съдържат малко данни за конкретните мерки по създаването на новата военна организация на ЕС. Известно е само, че военните министерства на четирите страни възнамеряват да създадат Щаб на многонационалните въоръжени сили не по-късно от 2004 година.

На вчерашната среща на върха САЩ, Великобритания, Испания и Италия остро критикуваха предложението. Те смятат, че новата военна организация в рамките на ЕС ще дублира функциите на структурите на НАТО в Европа.