Арабската лига Страните от Арабската Лига, които са на среща в Египет, след оживени дискусии приеха съвместна декларация, в която заявяват, че са против удар срещу Ирак и отказват да участват във военна операция против Багдад. Това обяви генералният секретар на Лигата Амр Муса.

Страните решиха също да сформират делегация, която да изложи арабската позицията пред света, след което ще се отправи към Багдад, за да съгласува своите действия с "братското иракско правителсво".

Ако започне война, страните от Лигата ще се въздържат от участие във военна акция, насочена срещу териториалната цялост на Ирак. Държавите от арабската Лига призовават всички страни да поддържат арабските усилия за предотвратяване на войната. Срещата на Лигата на арабските страни бе по инициатива на ливанският президент Емил Лахуд, който дебело подчерта, че арабските държави са противници на военните действия срещу Ирак или която и да е друга арабска страна.

Междудругото на срещата бе демонстрирана липса на единство в мненията. Словестна схватка имаше между либийският президент Муамар Кадафи и саудитския принц Абдула по повод отношенията на двете страни със САЩ. Полковник Кадафи заявил, че след войната в Кувейт през 1990 г. саудитският крал Фахд му казал, че Саудитска Арабия е готова да се съюзи с дявола, за да се защити от иракската заплаха. От своя страна саудитският принц му отговорил, че страната му не е агент на колониализма.

Откривайки срещата президентът на Ливан Емил Лахуд, който предаде председателството на Бахрейн, подчерта, че Лигата разглежда подобна война като заплаха за всички арабски държави. В същото време се обръщаме към Ирак с призива да продължи сътрудничеството с ОНН и да не дава повод за започване на вокна, добави той. На срещата ОАЕ предложиха на Лигата да посика от президента Садам Хюсеин и останалите иракски ръководители да подадат оставка.